דבר העורכת

גיליון האביב של שנת תשפ"ב יוצא בסמוך לוועידה הלאומית לאנרגיה, שמתכנסת אחרי שנתיים של ריחוק חברתי ושיבושים מהותיים בשגרת החיים. ברקע נשמעים גם הדי המלחמה באירופה, מלחמה שההיעדר שלה מורגש היטב בגיליון הזה – פרט לכתבה אחת על אפשרות של יבוא גז מאפריקה לאירופה (עמ' 32) לא ניתן להתייחס למצב בשוקי הגז והנפט ברגע זה ממש, כי האירועים מתחלפים במהירות שיא ומה שנכון למועד כתיבת שורות אלה, יישכח כבר בעת הדפסת הגיליון. כתבות על גורמים זרים בעיראק או על גז רוסי ברחבי העולם, למשל, הוכנו ונגנזו. המשמעות שלהן שייכת כבר לעבר.
ועם זאת, הגיליון עמוס עדכונים. חברת 'פלאטס' מגבשת אומדן למוצרי נפט שעצימות הפחמן שלהם תקבע את מחירם, בדרך לנטרול פליטות (עמ' 4) ובכתבה שאחריה הסבר מעמיק יותר על הדאטה שמשקלל את הנתונים המסורתיים המוכרים לנו (עמ' 7). מי שעוד צריכות לעמוד בקצב המסחרר של השינויים בעולם האנרגיה עם סיכוי גדול להישאר מאחור הן חברות נפט לאומיות ברחבי העולם (עמ' 10). כשעראמקו הסעודית מהווה דוגמה הפוכה (עמ' 26).
במדור מימן המשכנו לעקוב אחרי ההתפתחות המטאורית של יצור הדלק החלופי, מאלקטרולייזרים בסין ועד שימוש בו במוניות בפאריז וזה רק על קצה המזלג. מדי יום נכנסות עוד ועוד ידיעות על חברות ומדינות שמשקיעות במימן.
בשונה מאירופה, במזרח התיכון דווקא בשורות טובות, אם זה במצרים שמגזר הנפט והגז שלה עבר שנה קשה אבל אופטימית (עמ' 22) או אבו דאבי, שהזניקה את כושר הייצור שלה באמצעות גרעין (עמ' 28).
בעמוד 32 כתבה רחבה ומעמיקה על אפשרויות ייצוא גז טבעי מרחבי אפריקה לכיוון אירופה, אפשרויות שטומנות בחובן הבטחות, יצירתיות ותקווה.
אולי עד הגיליון הבא יתייצבו הכוחות על לוח השחמט הגיאופוליטי ואולי לא. עד אז, קריאה נעימה

מזרימים אנרגיה 373

עשר תחזיות של בלומברג למימן ב-2022

שנת 2021 הייתה שנה מכרעת במגזר המימן והשנה הנוכחית אמורה אפילו להתעלות עליה. השווקים בארה"ב, בסין ובאירופה צפויים להביא לעלייה של פי ארבעה במכירות האלקטרולייזרים והביקוש למימן נקי מצד התעשייה צפוי לעבור את היקף השימוש…

להקים מטה במשרד ראש הממשלה לטיפול במחדל הטיפול במשבר האקלים בישראל

השיח הפופוליסטי המתנהל בממשלה סביב פתרונות למשבר האקלים עלול לגרור את ישראל למשבר כלכלי וסביבתי קשים ביותר. החלטת הממשלה האחרונה בדבר הצורך לסגור ולחסל באופן מיידי את תעשיית הדלקים ואת מפעלי התעשייה גובלת בחוסר אחריות…

יותר ויותר חברות מגדירות את שינוי האקלים כ'סיכון מהותי'

זה כבר עשורים ששינוי האקלים משבש חיים וכלכלות שלמות ושנת 2021 לא הייתה יוצאת דופן: החל בהצפות באירופה ובקנדה, עבור בשריפות ענק בארה"ב ומחסור הולך וגובר במים, כזה שהורס את החקלאות. המחירים האנושיים וגם הפיננסיים…

גם במימן סין תיהנה מהיתרון לגודל

סין מכירה במימן כ"אלמנט מכריע במערכת האנרגיה של האומה" בתכנית המימן הראשונה שפרסמה הממשלה הסינית לראשונה בתולדותיה, בחודש מרץ השנה, תכנית שהתמקדה בעיקר בהפחתת העלויות של מימן ירוק ובניית כושר ייצור מקומי. לפי הסוכנות הבינלאומית…