למרות ההפחתה במס הבלו על הבנזין לתחבורה ובתעריף החשמל, מחירי האנרגיה במשק דווקא מתייקרים ומדד האנרגיה עולה החודש ברבע אחוז ל-98.8 נקודות, רמת המחירים הגבוהה ביותר זה תשע שנים, מאז נובמבר 2014.
אתמול (31/1/23) פרסם שר האוצר טיוטת צו להפחתה נוספת של מס הבלו. ההפחתה הנוספת אמורה להיכנס לתוקף תוך 48 שעות, כך שביום שישי הקרוב המחיר יעמוד על 6.84 ש"ח לליטר במקום 7.17 ש"ח לליטר. תוקף הצו המוצע הוא עד סוף מרץ 2023 אולם מאחר שטרם נקבע מקור המימון להפחתה הצו טרם אושר סופית.
אם אכן יאושר הצו צפוי מחיר הדלק לרדת בכ- 33 אגורות לליטר ובעקבות כך המדד המעודכן צפוי לרדת ברבע אחוז ולעמוד על 98.3 נקודות.
מניתוח הנתונים עולה שהחודש נרשמה עלייה של 4% ברכיב סל הדלקים (או 2.2% בלבד במקרה שההפחתה על צו הבלו אכן תאושר), בעוד שרכיב החשמל רשם ירידה של 1.5%- ורכיב הגז הטבעי לתעשייה ירד בכ- 1.2%.
רכיב סל הדלקים במדד זינק באופן חריג החודש, זינוק שנובע מהתנודתיות הגבוהה שחלה במחירים של תזקיקי הדלקים בחמשת הימים האחרונים של ינואר הקובעים את המחיר בישראל, זאת על אף שבראייה חודשית מחיר הנפט שומר על יציבות ועומד על רמה של כ- 85 דולר לחבית, ושער הדולר אף רשם ירידה של קרוב ל- 2.5%.
בכל הקשור לרכיב החשמל, כאמור, נרשמה ירידה של 1.5%- בתעריף החשמל הביתי, בזכות החלטת משרד האוצר על הפחתה במס הבלו על פחם, לאחר עלייה של 8.2% בחודש הקודם, מה שמיתן את עליית מדד האנרגיה.
מנגד, נכון לעכשיו, טרם אישור סופי של צו הבלו, מחיר הבנזין אמור לרשום עלייה של 23 אגורות לליטר ולהגיע ל-7.17 ₪ לליטר, המחיר הגבוה ביותר מיולי 2022. עלייה זו במחיר הבנזין נובעת בעיקר מעלייה של 28 אג' לליטר ברכיב הדלק עצמו. יחד עם זאת, אם יאושר הצו, ההפחתה על הבלו תגדל, מה שצפוי להוזיל את הדלק לתחבורה לרמה של 6.84 ₪ לליטר החל מיום 2/2/2023.
בינתיים, ההתייקרות במחיר הדלק לתחבורה משפיעה בעיקר על הוצאות משקי הבית, יותר מאשר תעריף החשמל, כך שחרף הירידה הקלה בתעריף החשמל, בסופו של דבר הוצאות האנרגיה של משקי הבית על חשמל, דלק וגז בישול דווקא עלו החודש בכ- 0.6% כ- 1,922 ₪ לחודש, כאשר מתוך כלל ההוצאה כ- 48.5% הם תשלומי מס (בלו על בנזין ומע"מ על דלקים וחשמל).
כאמור, אם אכן יממש משרד האוצר את כוונתו ויפחית עוד את מחיר הדלק (לרמה של 6.84 ₪ לליטר), צפוי סל הוצאות משקי הבית על אנרגיה לרדת ב- 3% ולעמוד על 1,850 ₪ לחודש.
מדד האנרגיה שמפרסם המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה משקף את רמת המחירים של כלל מוצרי האנרגיה הנצרכים במשק. המדד מתפרסם מדי חודש מאז ינואר 2013 ומורכב משלושה אלמנטים:
רכיב הדלקים המשקף את מחירי כלל תזקיקי הדלקים במשק (למעט חשמל), לרבות בנזין וסולר לתחבורה, דלק למטוסים, גפ"מ ומזוט לתעשייה
רכיב החשמל המשקף את תעריף החשמל במשק ואת ההוצאה של הצרכנים על חשמל.
רכיב הגז הטבעי לתעשייה – שאינו משמש לייצור חשמל. לפי ניתוח הנתונים עולה, כי החודש נרשמה עלייה של 4% ברכיב סל הדלקים, בעוד שרכיב החשמל רשם ירידה של 1.5%- ורכיב הגז הטבעי לתעשייה ירד בכ- 1.2%.